Tuin AmadeusEen tuin waarbij kunst en plant samenkomen!
 

Historie

Historie van Anna Paulownapolder

Tuin Amadeus is gelegen in de Anna Paulownapolder, ook wel de Oostpolder genoemd. Deze is vernoemd naar de vrouw van koning willem II, Anna Paulowna van Rusland.

Het gebied waar de Anna Paulownapolder nu ligt was van de zevende tot en met de twaalfde eeuw al een landbouw gebied. Hierna volgde er een periode waarin de polder verschillende overstromingen kenden, en werd het verlaten.

In 1846 werd de Anna Paulownapolder drooggemaakt. Echter was de landbouwgrond in de polder nauwlijks verkoopbaar. Oorzaak hiervan was het hoge zoutgehalte van de grond, die eeuwenlang door de zee was overspoeld. Het zou vele jaren duren voordat het zout uit de grond zou zijn verdwenen. Een deel van de uit Gelderland gekomen tuinders verdween weer. De achterblijvers hadden geen andere keus dan er het beste van te maken. Na verloop van tijd ontdekte zij de schapenteelt, de dieren bleken de zilte planten graag te eten.

Later in 1910 kwam de bloembollenteelt.


Historie van Tuin Amadeus

Op 1 maart 1912 was de Tuin Amadeus een stopplaats van de tram in de Oostpolder. Dit ging om de tramlijn van Van Ewijcksluis naar Schagen, de lengte hiervan was 15,2 kilometer. De tramlijn werd geëxploiteerd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij, HIJSM.

In 1914 (tijdens de eerste wereld oorlog) waren er naast de tramhalte ook barakken te vinden. Hierin werden Belgische geïnterneerden tewerkgesteld.

Bij de tramhalte waren ook een wachtruimte en een café aanwezig, deze overstroomde tijdens de Zuiderzeevloed in de nacht van 13 op 14 januari in 1916. De oorzaak hiervan was de Amsteldijk die doorbrak.

Op 15 februari 1934 werd het woonhuis, ingericht als café en winkel, met weegbrug en grond, ter grote van 15 aren, door de Maatschappij ‘t Centrum verkocht voor 1180 gulden.

De tramlijn werd pas gesloten op 31 december 1934.

Daarna is het een woonbestemming geworden, waarbij het bewoond is geweest door verschillende families. Eerder stonden hier twee huizen, na sloop en nieuwbouw is dit één woonhuis geworden. 

Vanaf 1 oktober 2001 hebben de huidige bewoners zich hier gevestigd.

Mocht u nog oude foto's of informatie hebben over de plek, zouden wij het leuk vinden als u dit met ons zou willen delen.

barak 1e wereldoorlog
barak 1e wereldoorlog
Tramhalte Oostpolder en Cafe Dekker watersnood 1916
Tramhalte Oostpolder en Cafe Dekker watersnood 1916
oude woonhuis
oude woonhuis

Barakken naast de tramhalte           

Tramhalte na de overstroming                

Oud woonhuis